söndag 30 november 2008

Lektion 1, i dina rättigheter. Förtal.

Första frågan, vad är förtal?

Det handlar om ärekränkning, att förolämpande information lämnas till personer som är utomstående. På svenska, SKITSNACK!

Skitsnack är dagens godis, sådant som folk gottar sig i, att prata dåligt om andra personer. Jag har gjort det och gör det fortfarande i bland, innan jag kommer på mig själv. Det är lätt bara glida med, speciellt om man har en dålig dag. Det rättigfärdigar inte det man gör, men man gör det och många människor, flera än vad som vill erkännas, snackar gärna skit om varandra, vissa har det till och med som jobb t ex vissa journalister, paparazzi.

Låt oss se vad lagen säger: " Ärekränkningsbrotten består utav förtal och ärekränkning. Huvudbrottet förtal respektive grovt förtal består att i att ärekränkande uppgifter till någon annan än den beskyllde, en utomstående medan förolämpning kännetecknas av att uttalandet riktar sig till den kränkta personen själv. Förtalsbrottet innebär att någon utpekar en annan person såsom en brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller på ett annat sätt lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning. Det spelar ingen roll om beskyllningen är sann eller inte. Någon allmän rätt att få säga sanningen finns således inte. I vissa undantagssituationer som kännetecknas av att personen ifråga var skyldig att uttala sig eller att det var försvarligt att han uttalade sig, ska den som sagt något kränkande gå helt fri från ansvar om han visar att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den. Endast i dessa undantagssituationer kan sanningshalten spela en roll för bedömningen".

Från boken Juridik till vardags


Inga kommentarer: