tisdag 14 oktober 2008

Social fobi

Onsdagen den 2 oktober, det är dags för tidningsmöte och efter en kvart in på mötet så var det bestämt. Jag skulle skriva om social fobi eller social ångest som det egentligen borde kallas, för det är just ångest det handlar om.

Men vad är då social ångest?

Rädsla för stora folksamlingar. Rädsla för att åka t ex buss eller tåg. Rädsla för att lämna sitt hem. Rädsla för nya, obekanta situationer. Rädsla för att stå i kö. Rädsla för att äta eller dricka inför okända människor m.m.

Det är ångesten som hindrar en människa med social fobi att leva fullt ut.
Logiskt sett inser man att det inte kan hända så mycket, men situationen undgås till varje pris. Man dras sig inte för att ljuga, om det skulle behövas.

Ofta är en människa med social fobi så upptagen med att dölja de fysiska symptom som vanligtvis uppstår vid ångest att de kan inte ta till deras logiska sida utan fastnar i ångesten.

Vanliga symptom: Hjärtklappning, skakningar, svettningar, diarré, förvirring och rodnader, illamående, panik.

Social fobi handlar inte om att man är blyg utan en som lider utav detta kan mycket väl trivas ihop med andra människor, men de hindras från att delta i olika sociala händelser pga. ångesten och rädslan.

Forskarna vet inte exakt vad är som gör att en människa får social fobi. Det kan vara den kemiska balansen i hjärnan, att dopaminet och serotoninet kan påverka. Även genetiska faktorer och personens bakgrund kan vara en orsak, men som sagt forskarna vet för lite.

Om man känner igen sig eller tro att man lider utav social fobi så kan man vända sig till sin: Husläkare, psykolog, kognitiva terapeuter m.m.

Det finns hjälp och du har rätt att få det. Oftast så är behandlingen både medicinsk och terapi.



Inga kommentarer: